BASED IN MALAYSIA. WORLDWIDE DELIVERY. WHATSAPP 010-366-1801 FOR ENQUIRIES. 10AM - 6PM (MYT: UTC +8)

5 sebab kenapa Telekung Siti Khadijah Unik

Posted by ANAS PAWAN CHIK on

Tahun 2016 adalah tahun di mana pengeluar telekung no.1 Malaysia iaitu Telekung Siti Khadijah dikenali ramai. Ini disebabkan kemasukan jenama mereka di Go Shop dan juga billboard yang besar di laluan federal highway Klang Valley.

 

Di sini, admin ingin berkongsi 5 perkara menarik yang mungkin anda tak tahu tentang perniagaan Telekung Siti Khadijah.

 

  1. SURI RUMAH

Puan Padzilah selaki pengasas Telekung Siti Khadijah adalah seorang suri rumah. Beliau tdak mempunyai perniagaan hinggalah pada tahun 2008 di mana dengan bermodalkan RM 10,000, beliau telah menjahit sebanyak 200 pasang telekung.

  1. KEGAGALAN YANG MENIMPA

Disebabkan tiadanya ilmu, beliau telah terkena ‘rejection’ oleh agensi pelancong haji dan umrah. Beliau ketika itu ingin memasarkan telekung beliau kepada mereka tapi ditolak mentah-mentah.

 

“ Saya gagal tetapi saya tidak menyerah kalah, saya menerima takdir dan berserah kepada ALLAH. Saya meyakinkan diri saya bahawa rezeki di tangan ALLAH. Jika tidak ada rezeki di agensi pelancongan, ALLAH yang menentukan segala-galanya.”

 

 

  1. MASALAH YANG DIJADIKAN PELUANG

Beliau menceburi bidang telekung kerana minatnya yang mendalam terhadap kekemasan telekung.

 

“telekung sembahyang kerana pada saya itu adalah pakaian yang paling penting dalam seharian.”

 

Ketika tahun 2008, kebanyakkan telekung yang dijual adalah jenis yang longgar di bahagian mukanya. Tiada fleksibiliti di bahagian dagu. Justeru itu, beliau Nampak apa yang orang lain tak nampak dan di situlah bermulanya inovasi  pembuatan telekung. Disebabkan inovasi beliau, telekung rekaannya tidak memerlukan lagi anak tudung ketika bersolat. Ianya sudah tentu memudahkan para wanita untuk bersolat.

 

  1. PEKERJA YANG TERDIRI DARI IBU TUNGGAL

 

Hampir 80% pekerja Telekung Siti Khadijah adalah terdiri dari penduduk tempatan yang merupakan ibu tunggal dan orang susah. Inilah usaha kecik yang dilakukan beliau agar dapat membantu menaikkan tahap ekonomi mereka disamping membantu meningkatkan tahap ekonomi negara.

 

  1. ANAK-ANAK BERKELULUSAN JURUTERA

 

Anaknya yang berkelulusan jurutera turut sama membantu beliau dalam perniagaan. Dengan ini, ketelitian dan juga kesempurnaan dapat dilihat dalam penghasilan telekung Siti Khadijah. Bak kata salah seorang anak beliau, telekung dan kejuruteraan sebenarnya tidak jauh beza. Setiap ilmu yang dipelajari banyak diguna pakai untuk menghasilkan rekaan yang lebih selesa dengan bentuk wajah pelanggan.

 

Jadi, admin ingin sarankan kepada sesiapa yang belum pernah mencuba Telekung Siti Khadijah untuk mencuba mereka. At least you all tau what's happening kan?

Pencarian telekung Siti Khadijah Telekung Telekung Siti Khadijah

← Older Post Newer Post →Leave a comment

Writer's Corner

RSS
Tags
2020 Activities with kids ajwa dates ajwa nabi Al-Quran Anas Zubedy barny dates buka puasa Corona virus cotton cotton telekung daily encounters dates Dates Gift dates online facemask Fashion for umrah fruit of paradise Getting ready for Ramadhan Good Muslim Wife Hajj iftar innersejuk Islam kain cotton kain parasut katun Kids activities kurma kurma ajwa London Terror Attack MADINAH DATES marriage Masjids in malaysia material medjoul dates Mosques in Malaysia Mufti menk inspiring quotes Mufti Menk quotes mukena new new in store online kurma Opinion Opinion about Islam Orphanage Parents and kids activities Pencarian telekung preparing yourelf for Ramadhan Product Story Ramadhan Ramadhan Gift Ramadhan Hampers Ramadhan with Orphanage Reminders SAUDI ARABIA DATES Shopping bersama anak yatim shopping with orphanage sisters wearing abaya at umrah Siti Khadijah Successful story of Vivy Yusof telekung telekung basic telekung cotton telekung katun telekung pastel Telekung ramadhan tahun 2017 Telekung Siti Khadijah telekung sofia telekung travel Telekung Travel murah Telekung travel parachute telekung travel pastel telekung white cotton The Zaahara Telekung tips on choosing umrah agent travel telekung types of cotton umrah Umrah and haj for 2017 Umrah and Hajj packing list Unity us DATES Vivy Yusof Wedding why cotton Zaahara