BASED IN MALAYSIA. WORLDWIDE DELIVERY. WHATSAPP 010-366-1801 FOR ENQUIRIES. 10AM - 6PM (MYT: UTC +8)

5 sebab kenapa Telekung Siti Khadijah Unik

Posted by ANAS PAWAN CHIK on

Tahun 2016 adalah tahun di mana pengeluar telekung no.1 Malaysia iaitu Telekung Siti Khadijah dikenali ramai. Ini disebabkan kemasukan jenama mereka di Go Shop dan juga billboard yang besar di laluan federal highway Klang Valley.

 

Di sini, admin ingin berkongsi 5 perkara menarik yang mungkin anda tak tahu tentang perniagaan Telekung Siti Khadijah.

 

  1. SURI RUMAH

Puan Padzilah selaki pengasas Telekung Siti Khadijah adalah seorang suri rumah. Beliau tdak mempunyai perniagaan hinggalah pada tahun 2008 di mana dengan bermodalkan RM 10,000, beliau telah menjahit sebanyak 200 pasang telekung.

  1. KEGAGALAN YANG MENIMPA

Disebabkan tiadanya ilmu, beliau telah terkena ‘rejection’ oleh agensi pelancong haji dan umrah. Beliau ketika itu ingin memasarkan telekung beliau kepada mereka tapi ditolak mentah-mentah.

 

“ Saya gagal tetapi saya tidak menyerah kalah, saya menerima takdir dan berserah kepada ALLAH. Saya meyakinkan diri saya bahawa rezeki di tangan ALLAH. Jika tidak ada rezeki di agensi pelancongan, ALLAH yang menentukan segala-galanya.”

 

 

  1. MASALAH YANG DIJADIKAN PELUANG

Beliau menceburi bidang telekung kerana minatnya yang mendalam terhadap kekemasan telekung.

 

“telekung sembahyang kerana pada saya itu adalah pakaian yang paling penting dalam seharian.”

 

Ketika tahun 2008, kebanyakkan telekung yang dijual adalah jenis yang longgar di bahagian mukanya. Tiada fleksibiliti di bahagian dagu. Justeru itu, beliau Nampak apa yang orang lain tak nampak dan di situlah bermulanya inovasi  pembuatan telekung. Disebabkan inovasi beliau, telekung rekaannya tidak memerlukan lagi anak tudung ketika bersolat. Ianya sudah tentu memudahkan para wanita untuk bersolat.

 

  1. PEKERJA YANG TERDIRI DARI IBU TUNGGAL

 

Hampir 80% pekerja Telekung Siti Khadijah adalah terdiri dari penduduk tempatan yang merupakan ibu tunggal dan orang susah. Inilah usaha kecik yang dilakukan beliau agar dapat membantu menaikkan tahap ekonomi mereka disamping membantu meningkatkan tahap ekonomi negara.

 

  1. ANAK-ANAK BERKELULUSAN JURUTERA

 

Anaknya yang berkelulusan jurutera turut sama membantu beliau dalam perniagaan. Dengan ini, ketelitian dan juga kesempurnaan dapat dilihat dalam penghasilan telekung Siti Khadijah. Bak kata salah seorang anak beliau, telekung dan kejuruteraan sebenarnya tidak jauh beza. Setiap ilmu yang dipelajari banyak diguna pakai untuk menghasilkan rekaan yang lebih selesa dengan bentuk wajah pelanggan.

 

Jadi, admin ingin sarankan kepada sesiapa yang belum pernah mencuba Telekung Siti Khadijah untuk mencuba mereka. At least you all tau what's happening kan?

Pencarian telekung Siti Khadijah Telekung Telekung Siti Khadijah

← Older Post Newer Post →Leave a comment